# **Fall 2022 Advising Institute**

# Thursday, August, 25, 2022

9:30-11:30 AM, General Sessions

12:30-2 PM, Program Specific Sessions

Location: Zoom

#### **Description:**

Please join us for the first MC Advising Institute focusing on program advising during Professional Week. This interdisciplinary program will allow program advisors and faculty interested in advising to learn the basics about program advising through general information sessions, targeted breakout sessions, and program specific sessions. Session topics include:

- Program Advising Overview
- Advising 101
- Graduation Audits & Degree Evaluations
- Transfer & Transfer Scholarships
- Giving Student Feedback on Academic Plans (SAPC)
- Placement Information
- General Education Advising
- Responding to Common Student Problems
- Advising for High Achieving Students

### Outcomes: By the end of this institute, participants will be able to:

- 1. Identify the responsibility and workflow for program advisors;
- 2. Contribute to an advising culture;
- 3. Understand the vision for program advising and how it supports student success;
- 4. Build confidence in their ability to advise.

# **Overview of Schedule:**

#### 9:30-10:15 AM

Session 1- General Session, 45 minutes

Break/Transition to workshops- 5 minutes

### 10:20- 10:50 AM

Session 2- Select a workshop, 30 minutes

Break/Transition to workshops- 10 minutes

#### 11:00- 11:30 AM

Session 3- Select a workshop, 30 minutes

Break/Transition to program specific workshops- 1 hour

# 12:30-2:00 PM

**Program Specific Session** – Each program will send an invitation for their program specific session. If you have questions, please reach out to the contact(s) listed for each session.

Session 1 – 9:30-10:15 AM	Time	Presenters
General Session	45	Nawal Benmouna,
<ul> <li>Explain the vision for program advising;</li> </ul>		Christina Gentile
<ul> <li>Identify the responsibilities and roles of program</li> </ul>		Tendai Johnson,
advisors;		Beth Ridings,
<ul> <li>Develop a work flow for work as an advisor;</li> </ul>		Rebecca Thomas
<ul> <li>Identify the elements of appreciative advising.</li> </ul>		
Break/Transition to Session 2 Wor	rkshops, 5 minutes	
Session 2 – 10:20-10:50 AM – Select a workshop listed beld	ow.	
Advising 101	60 minutes	Valerie Lantz, Katya
		Salmi, Alla Webb
Graduation Audits, Degree Evaluations	30 minutes	Tendai Johnson,
		Katie Mount
Transfer	30 minutes	Ginger Robinson
Giving Students Feedback on Academic Plans (SAPC)	30 minutes	Beth Ridings,
		Rebecca Thomas
Placement Information	30 minutes	Kimberly Fouche,
		Teri Hurst
General Education Advising	30 minutes	Kimberly Driver,
		Michelle
		Prendergast
Helping students develop a transfer scholarship plan	30 minutes	Lucy Laufe
Break/Transition to Session 3 Wor		5
Session 3 – 11:00-11:30 AM – Select a workshop listed belo		
Advising 101 (begins in Session 2)	60 minutes	Valerie Lantz, Katya Salmi, Alla Webb
Transfer	30 minutes	Ginger Robinson
Giving Students Feedback on Academic Plans (SAPC)	30 minutes	Beth Ridings, Rebecca Thomas
Responding to common student problems	30 minutes	Tendai Johnson, Chantal Vilmar
Placement Information	30 minutes	Kimberly Fouche, Teri Hurst
General Education Advising	30 minutes	Kimberly Driver,
		Michelle
		Prendergast
Advising for High Achieving students	30 minutes	Lucy Laufe
Break/Transition to Program Speci	ific Sessions, 1 hou	
Program Specific Advising Sessions (by invitation – please	•	
Program Sessions & Contacts:	90 minutes	Organized by
Chemical Biological Sciences, Valerie Lantz		program
General Studies, Christina Gentile & Katya Salmi		
To be added		
10 00 00000		